sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

Ristin tietä näin...

Aloin lukemaan Jan Guilloun kuuluisaa trilogiaa Arn temppeliritarista. Tie Jerusalemiin on ensimmäinen osa. Se oli minulla matkalukemisena, jota en kuitenkaan matkan aikana ehtinyt aloittaa. Nyt sitä on kumminkin mukava lukea ja se on kirjoitettu aika kivalla tyylillä. Tässä pari erillistä katkelmaa:

"Paistinkääntäjät olivat alkaneet tarjoilla pehmeintä ja nopeimmin kypsynyttä lihaa pitkäntalon kahden osaston välisestä paistohuoneesta, mureita sianporsaita ruokahalun herättämiseksi. Sitten seuraisi tuhdimpaa särvintä, vasikkaa, lampaita ja nuoria villisikoja sekä karkeaa tummaa leipää niille, jotka eivät pitäneet uudesta valkoisesta leivästä. Olutta kannettiin sisään runsaasti, sekä vahvaa ja maustamatonta että sellaista, jota annettiin naisille ja lapsille, hunajalla ja katajanmarjoilla säväytettyä."

"Mutta englantilaiset olivat juuttuneet Portugaliin. Siellä he piirittivät Lissabonia, jota tosin oli vaikea pitää Jerusalemin veroisena. Se oli kuitenkin muslimien hallussa. Neljän kuukauden jälkeen he lupasivat puolustajille vapaan poistumisen, varuskunta antautui ja sen jälkeen kristityillä oli kädet täynnä työtä, kun he ristiinnaulitsivat, nylkivät ja paloittelivat, mestasivat ja polttivat, raiskasivat ja ryöstivät Jumalan nimessä ja oman sielunsa iankaikkiseksi autuudeksi. Sen jälkeen englantilaiset olivat saaneet kyllänsä Pyhästä Sodasta ja palasivat kotiinsa..."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti