keskiviikko 4. elokuuta 2010

Tuulia, aurinkoa, ukkosta ja iltaruskoja

Loma on karkottumassa niin nopeasti mielestä, että täytyy kai raapustaa siitä tänne jotain. Pari viimeistä viikkoa menivät siis merellä. 12 päivässä ehdittiin matkata veneellä yhteensä 219 mailia, josta suurin osa tuli purjehdittua. Tuuli oli monena päivänä aika voimakas, mutta ei liian kova. Avomereltä tulevat mainingit olivat ensimmäisinä päivinä hirmuisen isoja, mikä oli ensin pelkästään kivaa ja jännittävää mutta pidemmän päälle aika epämiellyttävää. Kajuutassa ei ollut siinä vaiheessa kiva käydä, mitään ei uskaltanut syödä ja maitojunakin kävi jo mielessä. Hytkynnästä kuitenkin selvittiin ja loppumatkalla ei enää tullut samanmoista keliä. Sen sijaan jälkimmäisellä viikolla oli oikein lämmintä ja mukavaa. Helle ei kuitenkaan tuntunut tukalalta, kun tuuli kävi enemmän tai vähemmän kaikkialla. Iltaisin tuli sateita ja öisin ukkosia muutaman kerran. Eteläisemmästä saaristosta ehdittiin pois päivää ennen ukkosmyrskyä, mikä oli varmaankin se miellyttävämpi vaihtoehto. Viimeisessä saaressa viereen tullut venekunta oli tullut ukkosmyrskyn läpi ja he kehuivat sitä kamalaksi keliksi. Mieluummin purjehdin, kun aurinko paistaa.

Aurinko siis paistoi aina välillä, mutta selvisin aivan polttamatta nenääni. Aurinkorasvaa oli kasattu siihen aina matkan ajaksi valkoiseksi kerrokseksi, ja vaikka se oli kuulemma huvittavan näköistä, niin lopputulos oli varsin hyvä. Nenä on ihan samanvärinen kuin muukin naama, ei juuri punaisempi eikä edes valkoisempi. Jos se on lähiaikoina punainen, niin se johtuu jostain muusta syystä kuin auringosta.

Yöpymispaikoista voisi vielä poimia parhaat päältä. En taida laittaa niiden nimiä, koska muuten kaikki googlettajat löytävät tänne. Parissa majakkasaaressa kuitenkin käytiin. Molemmat olivat aika pieniä ja kallioisia. Tosin kallioisia ne olivat melkein kaikki muutkin saaret, mitä nähtiin. Toisessa majakkasaaressa oli pieni kylä, jossa asuu ympäri vuoden ihmisiä. Monissa taloissa näytti roikkuvan verkkoja seinillä, joten kaipa he ovat kalastajia. Saaressa on myös ala-aste ja pieni kauppa, ja laivalla pääsee pari kertaa viikossa mantereelle ostoksille tai yläkouluun. Aika eristäytyneeltä paikka kuitenkin vaikutti. Saaren takana avautui avomeri ja etupuolellakin näkyi vain joitain kallioisia saarenroiskeita. Samalla kylässä ja saarella oli kuitenkin kovin idyllinen tunnelma ja mietin, millaista olisi asua siellä. Varmaan yksinäistä, mutta jos puolison lisäksi saarella olisi muutama muukin hyvä ystävä, niin varmaan sitä pärjäisi. Ja talvella on varmaan aika kylmä...taisin vierailla kylässä juuri parhaimpana vuodenaikana, vaikka olikin sateinen ilta. Ehkä se yksi yö oli sittenkin tarpeeksi. Tai ehkä menen joskus viikoksi haikailulomailemaan sinne. Tuijottelen merelle ja mietin elämää. Joku hotellisysteemi siellä oli.

Toisessa saaressa edellisen lähellä oli hauska sisäjärvi, jossa oli makeaa vettä. Järvi oli yllättäen aika iso, ja sen ympärikiertäminen vei pitkän aikaa. Illalla oli mukava käydä järvessä uimassa. Suolaton vesi on niin ihanaa ja pehmeää, etenkin meressä uimisen jälkeen. Monessakin yöpymispaikassa nähtiin komea auringonlasku, ja niitä piti sitten yrittää vangita kameraankin. Alla on muutamia iltamaisemia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti