sunnuntai 6. marraskuuta 2011

Party party

Brittiläis-suomalainen ystäväpariskunta piti eilen kotonaan Bonfire Night Partyja. Piti osallistua. Siellä oli mukavia ihmisiä, ilotulituksia ja palju. Niin, ja hyvää syötävää.

Wikipedia tietää kertoa, että kyseisessä juhlassa muistellaan 5.11.1605 tapahtunutta ruutisalaliiton epäonnistumista. Katoliset yrittivät räjäyttää parlamenttitalon ja murhata huonon kuninkaan. Juonikin oli ovela: vuokrataan parlamenttitalon kellari, viedään sinne 36 tynnyriä ruutia ja sytytetään. No, se tuli sitten ilmi.

Eihän tuo tuollainen toiminta ehkä kovin reilulta kuulosta, joten eiköhän ollut hyvä, että pieleen meni. Joten mikäs oli juhliin osallistuessa. Varsinkaan kun siellä varsinaisesti ei tarvinut ottaa kantaa siihen kysymykseen, että olivatko ne katoliset vai protestantit sitten oikeassa. Mutta mikäli olen ymmärtänyt, niin katolisia taidettiin syrjiä aika pahasti tuolla päin maailmaa menneinä aikoina. Ehkäpä tarkoitus ei ollut pohtia asiaa liian syvällisesti, vaan keskittyä syömiseen ja sensemmoiseen.

Isäntäväki itse oli kuvaillut asiaa näin:
Remember remember the 5th of November,
Gunpowder, treason and plot.
I know no reason why the 5th of November should ever be forgot!

In England the 5th is Bonfire night, so we're importing it to Finland! ...


Sanoisin, että melko onnistuneesti aloitettu tuonti. Vieraat olivat tyytyväisiä, ja moni taitaa osallistua ensi vuonnakin. Meillä puolison kanssa oli eilen varsinainen juhlapäivä, kun vierailtiin ennen kokkoyötä myös yhden sukulaisen 50-vuotispäivilläkin. Kyllä siinä rupesi olemaan jo juhlaa kerrakseen. Mutta uusiinkin ihmisiin on ihan mukava tutustua.

Britit ovat ehkä sittenkin saattaneet juhlia liian innostuneesti, päätellen tästä uutisesta. Liiallisella juhlimisella on aina riskinsä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti