maanantai 8. lokakuuta 2012

Pieni narniatutkimus

Lauantaina totesin, että kirjaston kirjat olivat lopussa, joten oli pakko mennä omalle kirjahyllylle. Sieltä löytyi käteen Narnian tarinat ja nyt menen toisessa osassa Prinssi Kaspian. Meillä on kokoelmateos, josta löytyvät kaikki seitsemän osaa. Haluaisin ne kyllä mieluummin erillisinä. Nykyään kokoelmakirjoihin on laitettu aina nuo tarinat siinä uudessa typerässä järjestyksessä. Ja lisäksi se on painava. Mutta hieno leijona siinä kyllä on kannessa.

Nyt seuraa turhasta avautuminen, koska en jaksa valittaa mistään oikeista aiheista.

Minua ärsyttää, että tuota jälkeenpäin keksittyä kronologista järjestystä mainostetaan kirjoittajan suosittelemana tai haluamana lukemisjärjestyksenä. En tiedä sitten oliko se oikeasti Lewisin mielipide, mutta mielestäni perusteet sille ovat melko hatarat. Ainakin minun Narnia - opas fantasiamaailmaan -kirjani esittämät perustelut ovat hatarat, ja tyyli millä Lewisin mielipide siinä julistetaan on kypsyttävä. Joku pieni fani oli kirjoittanut Lewisille, että hänen mielestään kirjat kannattaisi lukea mieluummin toisessa järjestyksessä, siten, että ensimmäisenä tulee Taikurin sisarenpoika. Jos kirjailija on tälle yhdelle pojalle vastannut, että "luulempa olevani kanssasi samaa mieltä kirjojen lukemisjärjestyksestä", niin ei se minusta vielä tarkoita, että tuon kirjeen saa ottaa asianosaisen kuoleman jälkeen ja julistaa kaikille, että kirjoittaja suosittelee nimenomaan tätä järjestystä kaikille. Voihan olla, että hän oli sitä mieltä, mutta en minä nyt tuon perusteella sitä johtopäätöstä tekisi. Vaikka omaiset olisivat antaneetkin nuo kirjeet jakoon. Ja vaikka Lewis olisi ollutkin sitä mieltä, niin minä en ole.

Mielestäni ainakin ensimmäiset tarinat kannattaa lukea siinä järjestyksessä, kuin ne on kirjoitettu. Sillä siinä järjestyksessä ne syntyivät. Kyllä tarinan pitää alkaa siitä, mistä se alkoi, eli siitä kun Lucy kurkisti vaatekaappiin.

Tarinat julkaistiin alunperin tässä järjestyksessä ja tässä järjestyksessä ne kannattaa lukea:
1. Velho ja leijona
2. Prinssi Kaspian
3. Kaspianin matka maailman ääriin
4. Hopeinen tuoli
5. Hevonen ja poika
6. Taikurin sisarenpoika
7. Narnian viimeinen taistelu

Oikeasti ne olivat kuulemma kirjoitetut tässä järjestyksessä:
1. Velho ja leijona
2. Prinssi Kaspian
3. Kaspianin matka maailman ääriin
4. Hevonen ja poika
5. Hopeinen tuoli
6. Narnian viimeinen taistelu
7. Taikurin sisarenpoika (valmistui viimeisenä, mutta oli tekeillä jo toisena)

Sekin käy, mutta kyllä tuo viimeinen taistelu aikamoinen loppuhuipennus on. On se parempi jättää viimeiseksi. Ehkä minäkin joskus pääsen sinne. Siis loppuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti