maanantai 1. maaliskuuta 2010

Tuulahdus tulevasta

Viikonlopun reissu meni mukavasti ja koirakin oli kovasti elossa. Ei se taida vielä kuollakaan. Tulimme kotiin jo lauantai-iltana, koska sunnuntaiksi oli kaikenlaista puuhaa: Kulta meni frisbeegolfaamaan ja minä olin kotona opiskelemassa. Illalla tuli vielä tekstari vanhemmilta, että ovat varanneet mökin pääsiäiseksi ja sinne mahtuisi neljä henkilöä. Ei kai auta sitten muu kuin lähteä mukaan mökkeilemään ja laskettelemaan. Luvassa on minulle uusia kokemuksia: rinteeseen pitäisi todennäköisesti könytä useampana perättäisenä päivänä, ja mäen sijaintikin on hieman näitä lähikeskuksia kauempana. Myös pääsiäismatkustelu on minulle uppo-outoa, kun aiemmin olen reissannut pääsiäisenä enintään sukulaisten luo vierailulle. Tästä tulee varmaan mukavaa vaihtelua.

Tänään on hiipinyt tajuntaan aavistus kevään tulosta. Varmaan se johtuu näistä kahdesta sanasta, jotka ovat pyörineet tässä ympärillä. Siis pääsiäinen ja maaliskuu. Lisäksi vielä pakkanen on hävinnyt jonnekin ja ulkona on suojasää. Sieltä se kevät vaan tulee sitten jossain vaiheessa. Vaikka toivonkin, että talvi vielä jatkuu, niin ei niitä 20 asteen pakkasia tietystikään yhtään ikävä ole. Miellyttävin talviulkoilusää on ehkä 5-10 astetta pakkasta. Tai ehkä 5-15. Miten sen nyt ottaa. Näin kevättalvella yksi mukavista asioista on myös kevään tuoksu, jonka sitten jossain vaiheessa voi huomata ja ilahtua siitä.

Keväästä ja suojasäästä tuli jotenkin mieleen Tom Bombadilin talo Tarussa Sormusten Herrasta. Muistelin, että siellä laulettiin jotain keväästä. Tarkemmin katsoen ei sittenkään kovin paljoa, mutta pieni viittaus kuitenkin löytyi. Tämä on tilanteesta, jossa Frodo tapaa Kultamarjan, Joen tyttären. Hän sanoo: "Kaunis rouva Kultamarja! Nyt minä ymmärrän ilon, joka oli teidän lauluihinne kätketty.

Oi, lähteen vettä kirkkaampi! Oi, pajun virpi norja!
Oi, kaisla luona lammikon! Oi, Joen tytär sorja!
Oi, kevätsää ja kesäsää ja kevät jälkeen sen!
Oi, tuuli yllä putouksen ja nauru lehvien!"

Kevätsääkin voi saada jonkun niin iloiseksi, että alkaa laulattaa. Ehkä siis keväällä voi olla samanlainen vaikutus ihmisiin kuin Joen tyttärellä oli hobitteihin. Tai ehkä Joen tytär oli myös kevään tytär ja kesän tytär. Ken tietää. Tärkeintä on kuitenkin ilo, joka pulppuilee. Sellaista voi aiheuttaa vain jokin kaunis ja hyvä. Kuten "kaunis rouva Kultamarja, hopeanvihreässä verhossaan, kukkia vyöhikössään". Tai kevät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti